Powerpointpresentatie 2023
In april 2023 was er op het gemeentehuis een presentatie over de stand van zaken m.b.t. de energietransitie, voor zover het de gemeente aangaat.
Klik op deze regel voor de Powerpointpresentatie met daarin een aantal weetjes en webadressen voor advies en andere interessante zaken.
Op 17-02-2021 organiseerde de gemeente een webinar over duurzaamheid met 10 besparingstips. Hier kunt u deze terugzien.
Jos Habraken is de promotor van het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Nuenen. Hij schrijft iedere week in Rond de Linde CO2-weetje met korte tips over duurzaamheid. In een kennismakingsgesprek op 09-11-2020 met de bestuursleden Kees de Grijs en Reina Perdijk gaf hij de volgende tips:
- Waterzijdig inregelen van de verwarming. Zie www.cv-inregelen.nl en/of www.zelfenergiebesparen.nl waarin op eenvoudige wijze en heel compleet wordt uitgelegd wat waterzijdig inregelen is, wat erbij komt kijken en wat voor spullen u nodig heeft.
- Voor het efficiënt en optimaal afstellen van de gasketel, hebt u meestal een vakman nodig. Redelijk recente, zeker HR ketels, zijn (misschien) bij installatie al optimaal afgesteld. Moeite waard om na te vragen bij uw installateur. Er zitten berekeningen achter over het vermogen (voor efficiënt: zo laag mogelijk!) en de pompsnelheid (zo laag mogelijk) die moeten passen bij de capaciteit van de buizen en de radiatoren, en speciale apps. Misschien zijn die ook verkrijgbaar en betaalbaar voor doe-het-zelf. Met een lagere keteltemperatuur (vaak te hoog!) en een rustiger doorstroming kan efficiënter en comfortabel verwarmd worden.
- Soms is een extra pompschakelaar of nieuwe pomp nodig.
- Voor het in balans brengen van radiatoren en het optimaliseren van de doorstroom is een doe-het-zelfkit te koop voor bijna €100 euro. Deze bevat een handleiding, een speciale infrarood lasertemperatuurmeter voor de radiatoren en enkele sleutels voor speciale kranen. Met de metingen kunt u de radiatoren in balans brengen door de radiatorkranen elk afzonderlijk af te stellen.
- Een installatie in balans, heeft bij opwarming een gelijkmatige temperatuurverdeling van de instroom bovenkant, voldoende warm, tot de uitstroom van onder, koel. Een flink verschil tussen uitstroom- en instroomtemperatuur zorgt (samen met een lage keteltemperatuur) voor efficiënter branden van de ketel.
- Installateur van gasketels Kemkens noemt ‘waterzijdig inregelen’ “het best bewaarde geheim van energiebesparing”, gas en CO2.
- Dit geeft een besparing op gasgebruik (en soms ook wat elektra) van 10-20%. Dat scheelt zo ’n 200 m3 dus daarmee is €50-75 terug te verdienen, afhankelijk van hoe oud en hoe slecht geregeld uw installatie nu is. Dat laatste merkt u aan een relatief hoge gasrekening, slecht te regelen huistemperatuur, extreem hete of koude radiatoren.
- Denk aan de aanschaf van een hoogrendementsketel.
- Isoleren en de aanschaf van zonnepanelen zijn nuttige maatregelen en verdienen zichzelf steeds sneller terug door dalende aanschafprijs.
- Gebruik een energiemeter om energievreters in uw huis te tackelen,
zoals een oude wasdroger, een oude of extra koelkast of vriezer, een airco en een elektrische kachel. Nog grotere energieslurpers zijn een elektrische boiler, een vijverpomp, elektrische vloerverwarming, een tropisch aquarium en een waterbed. - Ga eens kijken in het Energiehuis in Helmond
- Maak gebruik van Buurkracht. Twee uur gratis info en advies van de gemeente bij de gemeente met een groep van 10 personen.
- Denk aan de verzilverregeling (verhoging van de hypotheek t.b.v. eigen huis) en de energiebespaarregeling
- Kijk ook eens naar www.winstuitjewoning.nl Hierin staan veel van voornoemde zaken en nog meer.
- Een andere interessante en overzichtelijke site die is van een start-up: https://kennisduurzaamwonen.nl/ Hier koppelen ze praktische informatie aan een actie. Ook bespreken ze producten.
- Op youtube is een webinar over verduurzaming te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=ln0newSK_IQ Informatief met leuke voorbeelden hoe je snel kunt besparen.
- Een voorbeeld: Een van onze bestuursleden heeft een 30 jaar oude diepvries ingeruild en alle gloei- en spaarlampen door Ledverlichting vervangen. Dit gaf een besparing van 700 kwh op jaarbasis.
Ook heel interessant om te lezen:
Mijn energierekening (november 2020)
Wat is er mogelijk binnen de gemeente
Wil je in het nieuwe jaar wonen in een lekker comfortabel huis met lagere energielasten? De gemeente Nuenen biedt ondersteuning via: nuttige informatie over duurzaam (ver)bouwen informatie over zonnepanelen (denk aan salderen, aantrekkelijke leningen en samen energiebesparende maatregelen nemen met je buurt- en dorpsgenoten: in Gerwen heeft het buurtteam een interessant collectief aanbod geregeld voor isolatie en dubbel glas. U kunt hier nog aan meedoen. Meer informatie via buurkracht.nl/gerwen. Je leest hier meer over via de website van de gemeente.